Wat zijn de beste manieren om warmteverlies te voorkomen?

Met de stijgende gasprijzen is het natuurlijk aan ons allemaal om zo goedkoop mogelijk om te gaan met het gas en zo min mogelijk te stoken als het koud is. Maar, hoe zorg je er nu voor dat er zo min mogelijk warmteverlies is en je het zo comfortabel mogelijk kunt hebben?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat warmteverlies is. Zodra het in een gebouw warm is, kan dit comfortabel aanvoelen. Warmteverlies, dus waarbij deze warmte verloren gaat, treedt meestal op wanneer er ramen of deuren worden opengezet of wanneer de warmte het gebouw ontsnapt via kieren en gaten in de muren.

Warmteverlies via het dak en de vloer tegengaan

Warmte stijgt altijd. Daarom kun je ervoor kiezen om de zolder te isoleren. Door het dak te isoleren, zal er ook minder warmte via het dak ontsnappen. Een andere grote bron waaraan veel warmte verloren gaat, is de vloer. Via de kruipruimte is het mogelijk om de vloer te isoleren. Als er geen kruipruimte in de woning is, dan kan er ook worden gekozen voor het isoleren van de vloer door middel van laminaat of vloerbedekking te plaatsen.

Energie besparen via de radiator en de ramen

Een radiator is vaak bevestigd aan de muur zonder een ombouw. Het past vaak niet goed bij het interieur wanneer het geen ombouw heeft en daarom kiezen vele mensen ervoor om een ombouw te maken. Maar dit heeft het vervelende gevolg dat er veel warmte tegengehouden wordt. Om dit te voorkomen is het aan te raden om juist geen ombouw om de radiator heen te bouwen.

Ramen zijn ook grote boosdoeners als het gaat om het verlies van warmte. Vooral wanneer er sprake is van enkel glas, kan veel kou via deze ramen naar binnen komen en verdwijnt er veel warmte via het raam naar buiten.

Gordijnen

Een andere tip is om de warmte vooral binnen te houden door in de nacht de gordijnen te sluiten. Overdag kun je genieten van de zon. De woning warmt hierdoor op. Maar in de avond is het niet de bedoeling dat deze warmte de woning weer snel verlaat. Daarom is het aan te raden om juist dan de gordijnen te sluiten, zodat de warmte in de woning blijft.
Warmteverlies zwembad voorkomen doe je tot slot door te kiezen voor een afdekking die de warmte goed in het zwembad achterlaat. Je hebt de keuze uit verschillende soorten afdekkingen. Een van de voorkomendste en populaire is lamellenafdekking.