Waarom de bandenspanning van je aanhanger altijd controleren?

De juiste bandenspanning van een aanhanger is van belang om veilig over de weg te kunnen rijden. Het hebben van een veilige rit is het belangrijkst. Aantal bar dat de baden hebben is afhankelijk van de druk die nog in de band zit. Zit er niet genoeg druk meer op dan is de kans groot dat de aanhangwagen gaat slingeren. Controleer dus altijd voor vertrek of de aanhangwagen nog wel de juiste bandenspanning heeft. Ben je nog op zoek naar een aanhangwagen om te kopen? Van Laar aanhangwagens kan jou daarbij helpen!

Waarom is de bandenspanning van de aanhanger zo belangrijk?

Zoals je hierboven al kon lezen is de bandenspanning belangrijk. Is de spanning niet meer op de juiste hoeveelheid. Zal je ongelukken kunnen maken. Je verliest de kwaliteit van je banden en dat is niet goed voor de aanhanger. Dit is ook niet prettig wanneer de aanhanger zwaar gevuld is. Dit is niet alleen gevaarlijk voor jezelf, maar ook voor de andere weggebruikers. Controleer regelmatig de spanning van de banden. Zo voorkom je ongelukken. Je kan de bandenspanning bijwerken bij onder andere een tankstation. Door een goede bandenspanning te hebben verbruik je ook minder brandstofverbruik. Je kan de maximale bandenspanning ook op de banden vinden van de aanhanger. Het is verplicht dat de maximale bandenspanning op de banden vermeld staat. Wijk nooit meer dan 0,5 bar af van aanbeveling die op de band staat.

Hoe controleer je de bandenspanning van de aanhanger?

Dit kan je heel gemakkelijk doen met een bandenspanningsmeter. Je kan deze zelf aanschaffen, maar je kan dit ook bij een tankstation doen. Een bandenspanningsmeter, is verstandig. Je kan overal de bandenspanning in de gaten houden. Het is ook slim om de bandenspanning en de grip van de banden na te checken, voordat je een aanhanger koopt. Zo voorkom je dat jij voor plotse kosten komt te staan.

Wat is het effect van een te lage bandenspanning?

Een te lage bandenspanning heeft een hoop invloed op de rit. Je zult meer brandstof verbruiken dan wanneer de banden op de juiste hoeveelheid bars zitten. Ook loop je sneller slijtage op aan de banden. Ook kan het zijn dat je de banden te hoog opblaast. Dit heeft ook nadelen. Een te hoge bandenspanning is dus ook gevaarlijk. Je hebt dan minder grip en biedt minder comfort. De kans is dan groot dat je gaat slingeren met de aanhangwagen. Je verliest dan snel de controle en zo veroorzaak je snel een ongeluk.