Hoe werkt inkomstenbelasting

We kennen het moment allemaal wel. Het moment dat de brief van de belastingdienst weer op de mat valt voor het doen van de aangifte inkomstenbelasting.

Misschien heb je deze aangifte al vele malen zelf gedaan en kent het niet zoveel geheimen meer voor je. Maar ook dan is het zaak de aangifte goed door te nemen om er zeker van te zijn dat alles goed ingevoerd wordt. Je wilt achteraf natuurlijk geen vervelende verrassingen.

Je kunt er ook voor kiezen om de aangifte te laten doen. Bijvoorbeeld door een financieel adviseur van Elce administraties in Etten-Leur. Daarbij heb je soms de keuze om er letterlijk naast te zitten. Zo zie je hoe het in zijn werk gaat en waar alle informatie weggehaald wordt.

Maar misschien denk je wel, ik vind het allemaal best. Als het maar ingevuld wordt. Dan hoef je alleen maar de benodigde informatie aan te leveren en dan wordt alles voor je ingevuld.

Hieronder geven we kort de stappen aan in de aangifte inkomstenbelasting.

Met of zonder partner

Aan het begin van de aangifte inkomstenbelasting wordt gevraagd of je deze wilt invullen samen met je partner. Als je geen partner hebt, dan is het antwoord natuurlijk nee. Als je bijvoorbeeld een koopwoning hebt en kinderen, dan is het handig om de aangifte wel gezamenlijk met je partner in te vullen. Je partner wordt dan aangeduid met fiscaal partner.

Overzicht basisinformatie

De belastingdienst heeft van jullie allebei (in het geval van een partner) alvast alle basisinformatie ingevuld. Controleer goed of deze informatie allemaal klopt.

Overzicht bezittingen

Ook heeft de belastingdienst alvast alle standen van jullie bankrekeningen ingevuld op datum. Deze kun je controleren aan de hand van de overzichten van je rekeningen die je krijgt van je bank.

Hulp bij het invullen

Hierboven hebben we een paar speerpunten genoemd die je tegenkomt bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting. Wil je er echt zeker van zijn dat er geen fouten gemaakt worden, dan is het wijsheid een professioneel bureau hiervoor in te schakelen. Kijk maar eens op financieel adviseur Etten-Leur. Via financieel adviseur Etten-Leur vind je een partij die je kan bijstaan met deze klus.