Wat is houtrot en hoe los je het op? 

Je bent een schilder en je gaat kozijnen voorzien van een nieuwe laag verf. Bij het schuren van de kozijnen zie je al dat de houten kozijnen kapot zijn, het hout brokkelt af en het ziet er niet goed uit. Wat is dit precies en wat kun je eraan doen? In dit artikel geven we tips en lees je hoe je dit het beste kunt oplossen. Lees snel verder als je benieuwd bent. 

Wat is houtrot? 

Houtrot is een schimmel die zorgt dat hout gaat rotten. De schimmel is niet in elke situatie te herkennen aan de buitenkant, zeker niet als je het net geschilderd hebt. Het is belangrijk om het hout te controleren zodat je op tijd door hebt als het hout begint met rotten en een reparatie nodig heeft. Deze reparatie zou dan uitgevoerd kunnen worden met EazyFix.

Hoe ontstaat houtrot? 

Houtrot ontstaat wanneer het hout vochtig wordt. Dit kan zowel binnen als buiten ontstaan. De kans dat het buiten ontstaat, is een stuk groter dan hout dat binnen is. Dit komt door de weersinvloeden. Denk aan wind, regen, zon en grotere temperatuurverschillen. Al deze factoren spelen een grote rol bij het ontstaan van houtrot. 

Hoe herken je hout wat een het rotten is? 

Hout dat gaat rotten, kun je op verschillende manieren herkennen. Als eerste kunnen er zwarte plekken ontstaan op het hout. Het is dan erg belangrijk om te controleren of het hout rot is. Dit doe je door met een schroevendraaier in het hout te porren. Op het moment dat het hout meteen terugveert, betekent dit dat er houtrot is het hout zit. Ook kan de verf die over het hout zit gaan loslaten. Let dus goed op luchtbellen, afbladdering of scheuren van de verf.