Hoe richt u uw tuin in voor verkoop?

Wanneer u uw huis wilt verkopen, is het vanzelfsprekend dat u de boel in orde maakt voor fotografie en bezichtigingen: zo veel mogelijk opruimen en schoonmaken. Vaak wordt de tuin daarbij vergeten. Hoe richt u de tuin eigenlijk aantrekkelijk in voor verkoop? Een aantal tips.

Terras schoon en uitnodigend

Het huis verkoopt dus beter met een tuin die piekfijn in orde is, daarover kunnen specialisten als die van Bagro Vastgoed meepraten. Een terras dat schoon en opgeruimd is, liefst met een gezellig zitje, geeft een uitnodigend effect. Dat is dus beter dan helemaal alles weghalen. Laat de loungeset of picknickbank dus gewoon staan, maar haal overbodige spullen (emmers, fietsen, speelgoed, gereedschap) weg. Heeft u een hogedrukspuit en/of bladblazer, gebruik die dan.

Groen: gesnoeid en gemaaid

Een goed bijgehouden tuin zegt iets over de bewoner, namelijk dat deze geordend is en ook het huis waarschijnlijk goed onderhouden zal hebben. Voor de foto’s en bezichtigingen is het raadzaam het gazon glad te maaien, door de hele tuin onkruid te verwijderen en planten en bomen netjes te snoeien – al naar gelang het seizoen. Raadpleeg voor dat laatste de snoeikalender. Het is niet nodig en bovendien zonde om de hele tuin leeg te trekken, mooie kruidenplanten en fruitbomen geven juist een meerwaarde. Laat staan een kleurige blauwe regen of bougainville.

Lik verf op de schutting

Het is maar net of u er tijd voor heeft, maar als een verweerde schutting wel een lik verf kan gebruiken, aarzel dan niet om dit even te doen. Dat ziet er net een stuk frisser uit. Zoek een mooie dag uit, haal een emmer beits of blanke lak (desnoods goedkope zonnebloemolie) en de schutting en andere houten onderdelen ogen weer als nieuw.

Let op details

Maak een rondje door de tuin en let op details. Vervang gebarsten potten, maak de kliko’s schoon, lap de ramen van de schuur, haal daar meteen de dakgoot leeg en voer tuinafval af. De tuin opruimen voor de verkoop, er staat nergens dat het verplicht is maar het is zeker aan te raden. Het is een dagje werk: kleine moeite, maar waarschijnlijk groot plezier vanwege de betere verkoopprijs!