Stroomstoring in huis? Deze stappen moet je nemen! 

Net nu je lekker op de bank geploft bent, springt de stop uit de meterkast. Er is sprake van een stroomstoring in huis. Een stroomstoring kan verschillende oorzaken hebben. Niet altijd hoeft het te gaan om een stop die uit de meterkast springt. Denk ook aan een algehele stroomstoring in de wijk, waarbij ook andere woningen in de straat getroffen worden. Of denk aan een kortsluiting ergens in huis. Hoe los je een stroomstoring op? Welke stappen moet je zetten? Is het verstandig om bij een stroomstoring met spoed een storingsdienst in te schakelen? In dit artikel lees je er meer over. 

Probeer een stroomstoring zelf op te lossen 

Allereerst is het bij een stroomstoring raadzaam zelf een poging te wagen tot het oplossen ervan. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om de schakelaar in de meterkast om te zetten. Springt de stop er direct weer uit? Zorg in dat geval dat alle elektrische apparaten uit het stopcontact worden gehaald. Doe dit logischerwijs alleen voor de ruimtes, die op de groep in de meterkast aangesloten zijn. Zet de schakelaar opnieuw om, waarna je de elektrische apparaten stuk voor stuk in het stopcontact steekt. Wat is de boosdoener? Het kan gaan om een oud koffiezetapparaat, een defecte wasmachine of bijvoorbeeld om een oude waterkoker. 

Overbelasting voorkomen door groepenkast uit te breiden 

Niet altijd hoeft het bij een stroomstoring om een defect elektrisch apparaat in huis te gaan. Ook kan er sprake zijn van een overbelasting van groepen in de meterkast. Op iedere groep kan in de basis maximaal 3.500 Watt worden aangesloten. Wordt dit totale vermogen overschreden? In dat geval is er sprake van een overbelasting en springt de stop uit de meterkast. Het uitbreiden van de meterkast met een extra groep kan de oplossing vormen.