Tips bij het verbouwen van je badkamer 

Sta je op het punt de badkamer te verbouwen? Houd rekening met het gegeven dat bij een dergelijke renovatie veel komt kijken. Denk aan het bestaande sanitair en tegelwerk verwijderen, nieuw sanitair aanleggen, het aansluiten van water- en afvoerleidingen, enzovoorts. Een goede voorbereiding is cruciaal om de verbouwing van de badkamer tot een succes te maken. Waarop moet je hierbij letten? Zijn er werkzaamheden die je relatief eenvoudig zelf uit kunt voeren om de kosten van een dergelijke renovatie te drukken? In dit artikel vind je een aantal tips, die je hierbij op weg zullen helpen. 

Tip 1: schakel de hulp van een loodgieter in 

Een badkamer renoveren is niet mogelijk zonder hulp van een loodgieter. Niet alleen voorziet de loodgieter je van hulp bij de uitvoering van deze verbouwing. Ook kan een loodgieter de gemaakte plannen toetsen op de haalbaarheid ervan. Kleine aanpassingen in deze plannen kunnen ertoe leiden dat er mogelijk minder leidingen gelegd of verlegd hoeven te worden. Iets wat het risico op bijvoorbeeld lekkages verkleint. 

Tip 2: bespaar door bestaand tegelwerk zelf te verwijderen 

Bij een renovatie van de badkamer kies je wellicht voor nieuwe tegels op vloeren en wanden. Het bestaande tegelwerk kun je relatief eenvoudig zelf verwijderen. Met een klopboormachine en een speciaal SDS-kopstuk kom je vaak een heel eind. Het is raadzaam een afvalcontainer te huren, zodat het vrijgekomen puin direct kan worden afgevoerd. Dit verkleint het risico op ongelukken. 

Tip 3: denk vooraf na over een lichtplan 

Focus je bij een renovatie van de badkamer niet uitsluitend op het nieuwe sanitair wat je hier wilt laten aansluiten. Denk ook na over de verlichting in deze ruimte. Houd hierbij rekening met de minimale afstand tussen een aansluitpunt voor de verlichting en de douchekop of het bad in deze ruimte.