De Rotterdamse haven

Met een oppervlakte van 125 km2 is deze haven de grootste van Europa. Ongeveer de helft hiervan is bedrijventerrein. De lengte van het terrein is ongeveer 42 kilometer. Dit is voor ervaren wandelaars zo’n acht uur wandelen. Op jaarbasis komen er circa 30.000 zeeschepen en 110.000 binnenvaartschepen de haven binnen. Deze aantallen zullen de komende jaren alleen nog maar stijgen.

Een hoop zorgen

De Rotterdamse haven brengt naast een hoop werkgelegenheid en handel voor Nederland ook een hoop zorgen met zich mee. Zo heeft de havenbeveiliging haar handen vol aan de ongeremde drugshandel. Zo worden er niet alleen steeds vaker ladingen onderschept, de ladingen worden ook steeds groter. In 2021 werd er nog een enorme lading onderschept van 4022 kilo.

Terrorisme

Daarnaast is terrorisme ook een reële dreiging, het is namelijk geen geheim dat een groot deel van de Nederlandse inkomsten uit dit havengebied voortkomt. Daarnaast liggen er grote hoeveelheden olie, grondstoffen en dure producten opgeslagen op dit bedrijventerrein. Dit zijn mogelijke doelwitten voor criminele organisaties.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voor veel bedrijven is het verzekeringsmatig verplicht om te beschikken over de juiste beveiligingssystemen. Zo kunnen veel verzekeringen verplicht stellen dat in alle publieke ruimtes binnen het bedrijf camera’s hangen en eventueel infraroodsensoren aanwezig zijn. Zo kunnen voor sommige bedrijven camera’s en een eenvoudig alarmsysteem voldoende zijn. Andere bedrijven moeten het doen met camera’s, alarmsystemen, bewakers en toegangscontrolesystemen.

Goed voor de Nederlandse economie

De Rotterdamse haven is cruciaal voor de dienstverlenende rol die Nederland speelt binnen de internationale handel. Het havenbedrijf zelf heeft jaarlijks een stijgende omzet van €750 miljoen. Hierbij zijn alle losstaande bedrijven niet meegerekend. Hier zijn nog talloze andere partijen mee gemoeid, denk aan transportbedrijven, administratieve bureau’s, retailketens, webwinkels en de eindgebruikers.

Heb je zelf ook een bedrijfspand in de haven van Rotterdam of ben je nieuwsgierig geraakt naar de verschillende beveiligingsmogelijkheden voor jouw pand? Hier lees je over de mogelijke opties.