De geschiedenis van Mercedes

Je bent al jaren een zeer tevreden bezitter van een Mercedes en zou graag iets meer weten over de vroege geschiedenis van het merk? Lees dan dit artikel. We beginnen met de twee mannen die het fundament legden voor het huidige Mercedes-Benz.

Carl Benz

Carl Benz werd geboren in Karlsruhe op 25 november in 1844. Hij behaalde zijn diploma van ingenieur bij naar het Polytechnicum. Hij bekleedde allerlei functies in diverse bedrijven, waarvan de laatste was die van technische directeur bij Gasmotorenfabrik A.G. In 1883 richtte hij zijn eigen bedrijf op. Dat noemde hij Benz & Cie, Rheinische Gasmotorenfabrik Mannheim. Zijn eerste automobiel was een driewieler die een watergekoelde viertaktmotor had met een enkele cilinder. In 1885 reed dat automobiel zijn eerste meters. Het jaar daarop werden ermee ritten door Mannheim gemaakt. In datzelfde jaar verkreeg hij een patent. In 1888, en wel op 5 augustus, reed zijn echtgenote Bertha Benz een lange rit van 180 km van Mannheim naar Pforzheim. In 1929 overleed Carl Benz.

Gottlieb Daimler

In Schondorf werd in 1834 Gottlieb Daimler geboren. Net als Benz doorliep hij het Polytechnicum. Na het werken bij diverse bedrijven, zowel in als buiten Duitsland, werd hij werd door Gasmotoren Fabrik Deutz aangenomen als hoofdingenieur. Hij kreeg de leiding over de fabricage van gasmotoren volgens het ontwerp van Nikolaus Otto. In 1867 ontwierp Otto de viertaktmotor. Daimler zag meer in die motor, dan de gasmotoren en nam ontslag. Samen met Wilhelm Maybach richtte hij een bedrijf in Cannstatt op. Zij ontwikkelden een motor, waarop in 1883 een patent werd verkregen. In 1885 voorzag Daimler een koets van een motor en bouwde die om tot een automobiel. De eerste rit van circa 18 kilometer werd daarmee gemaakt in 1886. Hij gebruikte de merknaam Mercedes. In 1900 overleed Gottlieb Daimler.

Fusie

In 1926 gingen Benz en Daimler samen en ontstond het huidige Daimler-Benz AG. Onder het merk Mercedes-Benz worden automobielen gefabriceerd. Sinds die tijd is de zeer bekende ster met drie punten het logo van het bedrijf. Daaraan, maar ook het rijke interieur en de styling, herken je een Mercedes. Voor verdere verfraaiing monteer dan op je Mercedes velgen van MW Wheels.