Dit moet je weten over een lekkage 

Er is weinig vervelender dan een lekkage in huis. Als gevolg van een lekkage ontstaat er vochtschade. Je herkent deze vochtschade aan de lichtgele vlekken die op muren en bijvoorbeeld plafonds ontstaan. Ook kan een lekkage leiden tot rottend houtwerk. Hiervan kan sprake zijn bij een lekkend dak of bijvoorbeeld een lekkende afvoer onder de gootsteen in de keuken. Je moet er niet aan denken dat de keukenkastjes grotendeels vervangen moeten worden als gevolg van een lekkage. Of nog erger, dat de stabiliteit van de houten constructie onder de dakbedekking ernstig verzwakt wordt door een lekkend dak. Reden genoeg om een lekkage in huis zo snel mogelijk op te laten lossen. 

Lekdetectie helpt je de bron van een lekkage te vinden 

Het vervelende aan een lekkage is dat het vaak lastig blijkt te zijn om de bron ervan zelf te achterhalen. Je zou kunnen proberen het vochtspoor te volgen, om zo tot de kern van het probleem te komen. Dit heeft niet altijd het gewenste resultaat; denk aan een lekkende leiding achter een muur. Het volgen van het vochtspoor zal je pas bij deze leiding brengen, wanneer je de muur openbreekt. Dat is niet zonder risico. Om de oorzaak van de lekkage te vinden zonder onnodig veel hak- en breekwerk uit te moeten voeren, is het raadzaam een lekdetectie uit te laten voeren. Er zijn verschillende partijen in Nederland die deze dienst aanbieden. 

Minimaliseer het risico op een lekkage 

Om de kans op een lekkage in huis zo klein mogelijk te maken, is het verstandig om het leggen van leidingen, het aansluiten van nieuw sanitair en bijvoorbeeld het verleggen van een gasleiding bij een renovatie van de keuken altijd over te laten aan een loodgieter. Loodgieters hebben de kennis en ervaring om dergelijke klussen op vakkundige wijze voor je uit te voeren. Maak daarnaast altijd gebruik van een leidingzoeker, wanneer je bijvoorbeeld een klok of schilderij ophangt aan de wand.