Waar kom je roestvrij staal tegen?

RVS gaat al heel wat jaren mee en er worden ontelbaar veel producten van gemaakt. Dat is ook niet vreemd; het materiaal kan tegen zo’n beetje elk stootje. In dit artikel lees je op welke plaatsen je roestvrij staal allemaal tegenkomt en wat er van gemaakt wordt.

Roestvrij staal in huis

Roestvrij staal, daar kan je bijna alles van maken! Daarom kom je het veel tegen in het huishouden; het materiaal is licht en kan makkelijk worden verplaatst. Het product wordt veel gebruikt in keukens, omdat het goed tegen water kan. Keukenbladen en afzuigkappen, maar ook zilveren keukenrolhouders zijn van RVS gemaakt. En wat dacht je van de handdoekhouders in de badkamers en de wc-rolhouder op het toilet? Allemaal van 

roestvrij staal! Je komt RVS ook tegen bij mensen die graag klussen; zo zijn er veel werkbanken gemaakt van RVS, omdat het materiaal een hoop kan verdragen. Ook vind je het terug in schuren of garages, waar stellingkasten staan of planken hangen die van RVS gemaakt zijn. Deurklinken, nummer- of naamplaatjes die bij de voordeur hangen en zelfs ophangsystemen voor schilderijen – het is allemaal van het ijzersterke roestvrij staal gemaakt!

In de bouw

RVS wordt voor het grootste gedeelte gebruikt in de metaalbouw, waar ze alle producten maken die we net op genoemd hebben. Vakmensen bestellen RVS platen bij een deskundig bedrijf en bewerken het met machines en lasers tot het gewenste product. Wanneer het product af is, wordt het verscheept en komt het in de winkels terecht. Wist je dat je als particulier ook met RVS aan de slag kunt? Je kunt makkelijk je eigen achterwanden, kasten of planken maken van het materiaal. Een RVS plaat kopen doe je bij winkels zoals Steelpoint International, waar ze alles afweten van roestvrij staal en het ook nog eens op maat voor je kunnen snijden. Als dat niet handig is!

RVS in het restaurant

Roestvrij staal kom je veel tegen in keukens. Tegenwoordig kun je thuis een keukenstijl kiezen waarbij jouw werkbladen, kasten, spoelbakken en kranen van allerlei verschillende soorten materiaal gemaakt kunnen worden. Vroeger was RVS echter zo’n beetje ‘de norm’ in de Nederlandse keukens en in professionele keukens zie je het nog steeds. Dat komt, omdat RVS goed schoon te maken is en zeer hygiënisch is; zo voldoet het materiaal al vlug aan de hygiëneregels voor restaurants en cafés. Wist je dat zelfs koksmessen van roestvrij staal gemaakt zijn? Het materiaal kan goed tegen water; het roest niet en is erop gemaakt om veel gebruikt te worden. De broodmessen, schilmesjes en vorken die in jouw keukenla liggen, zijn daarom ook van RVS gemaakt – net als het bestek in de meeste restaurants, trouwens.