Wat doe je als je burn-out klachten ervaart?

Je voelt dat je ontzettend moe bent aan jezelf en je twijfelt over of je misschien een burn-out hebt. Je wilt hier natuurlijk zo snel en zo goed mogelijk iets aan doen, maar hoe pak je dit aan? In dit artikel lees je wat je het beste kunt doen in zo’n situatie volgens Victoria Vitae. Lees zeker even verder als jij jezelf hierin herkent. 

Accepteer de situatie

Het is heel lastig om dit toe te geven, maar het beste is om de situatie te accepteren. Het feit dat je deze klachten ervaart, zegt genoeg en jij bent echt toe aan rust. Pas wanneer je rust pakt, ga je jezelf beter voelen. Het is dus echt ontzettend belangrijk om de situatie te accepteren en genoeg rust te pakken.

Wat geeft jou veel spanning? 

Om niet in herhaling te vallen, moet je, eventueel samen met een huisarts of coach, nagaan wat het grootste probleem is en wat jou zoveel spanning geeft. Wanneer je dat goed inzichtelijk hebt, kan je gaan kijken naar oplossingen. Het kan door verschillende dingen komen dat je jezelf niet goed voelt. Er is dus nooit één verklaring voor en dat maakt het ook wel weer lastig. 

Probeer ondanks alles nog een beetje vrolijk te zijn

Lach zoveel mogelijk ook al is dit niet altijd even makkelijk in deze situatie. Regelmatig lachen is ook heel erg gezond. Lachen helpt om geluksstofjes (endorfine) aan te maken die bijdragen tot het bestrijden van en je een fijner en gelukkiger gevoel te geven. Dus kies ervoor dingen te doen die je aan het lachen maken.

Vermijd perfectionisme als je daar vaak last van hebt

Wanneer je vaak last hebt van het feit dat je alles perfect wilt doen, is het goed op hiermee extra op te passen op het moment dat je last hebt van burn-out klachten. Die eigenschap zorgt er namelijk voor dat je extra druk op jezelf legt en dat is juist iets wat je nu even niet moet doen. Probeer eens wat minder alles perfect te willen doen en laat dingen gewoon maar even gebeuren.