Zorg op afstand komt steeds dichterbij

Steeds meer mensen ontvangen zorg op afstand. Door de komst van telehealth en andere technologische ontwikkelingen is het mogelijk om zorgverleners te helpen bij het verlenen van zorg aan hun patiënten. In dit artikel lees je alles over zorg op afstand, waaronder de voordelen en nadelen. Op deze manier kan je bepalen of zorg op afstand bij bijvoorbeeld een zorgservice in Brabant Oosterhout een goed idee voor je is om te overwegen.

Wat is zorg op afstand?

Zorg op afstand, ook wel telehealth genoemd, is de toepassing van technologie in de gezondheidszorg. Het doel van zorg op afstand is om patiënten en zorgverleners met elkaar te verbinden, ongeacht hun locatie. Telehealth kan worden gebruikt voor diagnostiek, behandeling en/of preventie (primaire, secundaire of tertiaire).

De voordelen van zorg op afstand

Zorg op afstand heeft verschillende voordelen. Ten eerste is er geen sprake van wachtlijsten. Wanneer je een afspraak maakt met een zorgverlener, kan je direct geholpen worden. Daarnaast is er ook sprake van lagere kosten. Doordat zorg op afstand minder tijd en middelen kost, zijn de kosten voor zowel patiënt en zorgverzekeraar lager dan bij fysieke consultaties.

Ook is het mogelijk om meerdere zorgverleners tegelijkertijd in te schakelen. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je een second opinion nodig hebt of wanneer je een complexe aandoening hebt. Bovendien kan zorg op afstand helpen om een ​​betere balans te vinden tussen werk en privé. Zo hoeven patiënten niet langer naar het ziekenhuis te reizen voor een consult, maar kunnen ze thuis blijven en toch dezelfde kwaliteit van zorg ontvangen.

Tot slot kan zorg op afstand helpen om eenzaamheid tegen te gaan. Dit is vooral belangrijk voor ouderen en mensen met een beperking die minder mobiel zijn. Door hen te verbinden met zorgverleners via telehealth, voelen ze zich minder eenzaam en kunnen ze dezelfde kwaliteit van leven behouden.

Wanneer zorg op afstand niet geschikt is

Zorg op afstand is helaas niet voor iedereen. Sommige patiënten hebben bijvoorbeeld behoefte aan fysieke aanrakingen of een persoonlijke band met hun zorgverleners. Soms is het noodzakelijk om de patiënt fysiek te onderzoeken of speciale testen uit te voeren, waardoor zorg op afstand niet geschikt is. Houd hier dus goed rekening mee.