Welke container heb ik nodig?

Bij een verbouwing van een huis of een complete herinrichting van een tuin ontstaat veel afval. Wanneer je dat niet direct kwijt kunt, vertraagt dat de werkzaamheden. Het ligt aan het soort werkzaamheden welke container je nodig hebt, maar staat die er eenmaal, dan kun je lekker doorklussen.

Puin afvoeren

Bijvoorbeeld bij het uitbouwen van een (woon)keuken waarbij oude tegels eruit gejekkerd moeten worden, heb je het meeste baat bij een puincontainer. Zorg ook voor zogenaamde stuclopers, van die kartonnen vellen die je op de vloer legt zodat deze niet beschadigt. Maar een container huren voor het puin is een van de eerste dingen waar je aan denkt. Scheid al het andere afval dan puin (verpakkingsmaterialen, afgedankte apparaten) in de daarvoor bestemde bakken of voer het desnoods hoogstpersoonlijk af naar het recycle centrum in je buurt.

De grote tuinverbouwing

Wanneer er van dik hout planken gezaagd gaat worden tijdens een complete makeover van je tuin is er vanzelfsprekend weer een andere container nodig: die voor tuinafval. Als er complete struiken en dikke takken verwijderd worden heb je niet genoeg aan je kliko. Stel jezelf ook hier de vraag wat er gerecycled kan worden. Werp een blik op creatievelingen platform Pinterest om je te vergapen aan de talloze manieren om afval een tweede kans te geven. Een partij oude tuintegels zet je gewoon te koop, oude tuinmeubels breng je naar de kringloopwinkel. Of je laat ze ophalen.

Gemengd afval?

Het begrip gemengd afval is onderhevig aan een flinke update. We kunnen ons niet meer voorstellen dat we in pakweg de jaren ’80 nog maar één prullenbak in huis hadden, waar we schillen, papier, verpakkingen en ander afval in gooien. Bij elke grootscheepse verbouwing kan er van alles gescheiden worden. Het is beter voor onze planeet om je daar van tevoren in te verdiepen omdat er meer gerecycled kan worden dan je denkt. Gelukkig is er het internet om te zien hoe je materialen op een verantwoorde manier afvoert. Want de tijd dat we hout, steen, karton, metaal, plastic, grond, glas, glaswol en laat staan asbest, bij elkaar in een container deponeerden, ligt intussen gelukkig ver achter ons.