Afval scheiden goed aanpakken!

Afval scheiden wordt steeds normaler. Veel gemeenten, restaurants, festivals en bedrijven vinden het belangrijk om afval zo goed mogelijk te scheiden. Ben jij ook geïnteresseerd in het scheiden van afval? Lees dan zeker even verder om erachter te komen hoe je dit goed kunt aanpakken. 

Waarom is het belangrijk om te doen? 

Als mensen afval niet scheiden, dan creëren we één grote berg met (recyclebare) grondstoffen. Deze grondstoffen gaan vervolgens als restafval naar de afvalverwerking, waar zij gedeeltelijk worden gescheiden of direct worden verbrand. Dit is energieslurpend en zorgt voor veel uitstoot van broeikasgassen die schade aanbrengen aan het milieu. Schaf daarom een rolcontainer van Vergelijkjeafval.nl aan, om al het afval goed te kunnen scheiden.

Wat voor verschil kan jij maken? 

Door het afval te scheiden, zorg je ervoor dat recyclebare materialen opnieuw worden gebruikt. Bij een plastic verpakking kunnen er bijvoorbeeld weer nieuwe dingen van plastic gemaakt worden. Dit is meteen al een stuk beter voor het milieu. Het recyclen van afval is niet alleen toepasbaar op het huisafval, maar ook bij bedrijven of op straat. 

Zo effectief mogelijk afval scheiden

Wil jij ook graag beginnen met het zo effectief mogelijk scheiden van afval, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Lees dan nog even verder. Je kunt het afval namelijk verdelen over de volgende categorieën: 

  1. Plasticafval: Ga voor plastic afvalzakken! Plastic is makkelijk te verzamelen en is niet zwaar. Ook zijn er gemeenten die gratis plastic afvalzakken uitdelen aan hun inwoners om het plastic in te verzamelen. 
  2. Papier en karton: Oud papier kan je op laten halen door de gemeente. 
  3. Glas: Glas kan door jezelf weggebracht worden bij de glasbak. Verzamel jouw glas altijd in een krat of tas zodat je het makkelijk naar de dichtstbijzijnde glasbak kunt brengen. 
  4. Groente Fruit en Tuinafval: De GFT container, ook wel de groene container, wordt in sommige gemeenten regelmatig opgehaald. Wanneer dit bij jouw gemeente niet het geval is, kun je overwegen om een eigen composthoop te maken.